Intervju med en tidligere deltaker

Vi har vært på besøk hos en av våre 
tidligere deltakere fra kurset kafé og kantine 
med praksis. Armineh Rama 
hadde nesten gitt opp å få jobb, nå har hun hatt 
fast jobb i over et år.

Hvorfor ønsket du å jobbe i en kantine, Armineh?
Jeg har alltid vært interessert i å lage mat, 
det å være på et kjøkken gir meg mye glede 
i livet. Jeg hadde gått arbeidsledig siden 2015, 
i 2018 meldte jeg meg på et kurs innen kafé og 
kantine som NAV ga meg tilbud om å gå på.

Du begynte som vikar, før du fikk fast jobb. Hvordan var det å jobbe som vikar?
Først fikk jeg tilbud om å jobbe en dag, noen dager senere fikk jeg tilbud om tre uker. Etter dette fikk jeg hjelp videre til å få fast jobb. I denne bransjen, begynner nesten alle som vikarer. Tenk deg om; det er bedre å jobbe som vikar enn å sitte hjemme og se på Dr. Phil og Home and Away.

Vil du anbefale andre å jobbe som vikar?
Ja, så absolutt. Det er nesten umulig å få jobb ved å søke ledige stillinger via finn og NAV, hvertfall for oss som har gått lenge uten arbeid. Derfor vil jeg anbefale alle å få opplæring for deretter å jobbe som vikar. Jeg var på praksis, gjorde en god jobb, fikk en kjempefin attest og referanse, men ingen jobb. Etterpå snakket jeg med mange vikarbyrå, hvor jeg lykkes. Læreren min ved kurset, kjørte meg til jobben første dag. Jeg er veldig takknemlig for alt jeg har lært ved kurset og for all hjelp jeg har fått.

Hva er det viktig å tenke på når en jobber som vikar?

Vise interesse, komme presis, ikke være redd for å jobbe på nye steder, vite nøyaktig hvor en skal, slik at en unngår å komme for sent. Være ærlig og samarbeidsvillig, være interessert i å gjøre en god jobb og ikke bare kreve.

Hvordan føles det å ha fast jobb?

Jeg trodde ikke jeg skulle klare å få fast jobb. Jeg sendte mange mange søknader, uten å komme på intervju. Jeg var arbeidsledig i seks år før jeg begynte på kurs. Nå er alt bare bra. Jeg har fast jobb på samme sted. Alle er greie og vennlige og jeg tjener mine egne penger. Barna mine spør meg hva jeg jobber med, da kan jeg stolt fortelle at jeg jobber på et kjøkken. Økonomien min har også blitt mye bedre og jeg har fått mange nye venner, ikke bare fra Afghanistan, men fra hele verden. Jeg er kjempeglad for alt som har skjedd. Takk NAV, kurset og vikarbyrået for all hjelp jeg har fått.